Befolkningen växer
Hur räcker födan i Sverige
av
Beatrice Ramnerö
Redan kring sekelskiftet 1800,
när världsbefolkningen var 900 miljoner människor, förutspåddes
det att den snabba befolkningstillväxten skulle leda till att det
inte skulle gå att producera tillräckligt med mat. Idag, 200 år
senare, är vi sju miljarder människor på jorden, och aldrig förr
har så många haft en så god levnadsstandard som idag. Hittills har
framtidsvisionen från sekelskiftet 1800 inte slagit in. Nya marker
har odlats upp och genom mekanisering av jordbruket, handelsgödsel,
bekämpningsmedel, växtförädling och konstbevattning har
hektarskördarna mer är fördubblats och den växande befolkningen
har kunnat försörjas. Inom 50 år räknar man med att jordens
befolkning kan uppgå till 9-10 miljarder. Hur ska skördarna kunna
ökas ytterligare för att föda denna allt större befolkning? Den
mark som lämpar sig för jordbruk har redan odlats upp. Att odla upp
allt mer mark tror jag inte är en långsiktig lösning eftersom all
mark inte lämpar sig för odling, och det finns stora värden i att
behålla de skogar, våtmarker m.m. som idag finns kvar på jorden.
Det gäller alltså att öka skörden på den mark som redan idag
odlas. Frågan är då, hur ska skördarna kunna öka samtidigt som
klimatet blir allt mer oberäkneligt, fosforresurserna allt mer
knappa och de fossila bränslenas storhetstid går mot sitt slut?
Vi har en bestämd areal mark
att arbeta med, därför gäller det att använda denna mark så bra
och effektivt som möjligt. Att få så stora skördar som möjligt
utan att förstöra marken eller på något annat sätt minska
möjligheterna att få bra skördar i framtiden. Jag tror inte att
det fungerar att gå tillbaka till ett mer småskaligt jordbruk. Inte
som samhället ser ut idag, med en allt större inflyttning till
städerna. Utvecklingen av lantbruket kan inte gå bakåt. Jag tror
att framtidens lantbruk måste vara högteknologiskt och
högproducerande, men det går inte att fortsätta bedriva jordbruk
så som man gjort det senaste halvseklet.
Jag tror att framtidens
odlingssystem kommer behöva vara mer platsspecifika. Att flera
produktionssystem kommer integreras för att hitta de bästa
lösningarna för att utnyttja marken maximalt. Mer samodling av
grödor, både i tid (flera grödor efter varandra, för att utnyttja
hela vegetationsperioden) och rum (flera grödor på samma fält för
att utnyttja resurserna, som vatten och näring, så effektivt som
möjligt). För att marken ska kunna upprätthålla en god kvalitet i
ett intensivt jordbruk tror jag det är viktigt att inte bara odla
grödor för att skörda, utan även markvårdande och förbättrande
grödor. Grödor som syftar till att skydda markytan mot erosion,
luckra upp kompakterad jord, öka mullhalten i jorden m.m. Olika
grödor och odlingssystem passar olika bra på olika platser. Jag
tror det är viktigt att inte se så svart eller vitt på odlingen,
att det ska vara antingen ekologiskt eller konventionellt, antingen
plöjning eller bearbetning helt utan plog o.s.v. Jag tror man måste
gå över dessa gränser, ta det bästa från olika odlingssystem,
från olika bearbetningssystem, för att hitta de lösningar som är
bäst anpassade till de förutsättningar som råder på den
specifika platsen.
För att maten ska räcka till
tror jag också att det är oundvikligt att vi måste ändra våra
konsumtionsvanor. Vi måste minska köttkonsumtionen, men att sluta
äta kött tror jag inte är en bra idé. Genom att äta kött från
djur som betas kan vi utnyttja en annan typ av mark som inte lämpar
sig för jordbruk, en annan resurs (gräs) som vi annars inte kan
tillgodogöra oss. Betande djur har också en stor betydelse den
biologiska mångfalden och för att landskapet ska hållas öppet.
Betande djur förädlar gräset till animaliskt protein som vi kan
tillgodogöra oss. Att däremot föda upp djur på spannmål och
annat som vi lika gärna skulle kunnat äta direkt är ohållbart
eftersom större delen av all spannmål som produceras går till
djurfoder. Skulle spannmålen istället ätas direkt skulle maten
räcka till betydligt fler.
En stor del av världens
befolkning har idag fisk som baslivsmedel. Fisk är en otroligt
viktig resurs som inte har hanterats på ett hållbart sätt och idag
är många av de stora fiskbestånden utfiskade. Därför tror jag
att fiskodling kommer få en allt större betydelse i framtiden för
att försörja världens befolkning. Och då odling av andra fiskar
än de som odlas i störst utsträckning idag. Fiskar som äter
vegetabilier och inte behöver foder producerat av annan fisk. För
att utnyttja den näring som frigörs i fiskodlingarna, och minska
odlingarnas bidragande effekt till övergödning, tror jag att odling
av musslor kommer integreras i fiskodlingarna. Musslorna blir ännu
en födokälla, de behöver inget extra foder utan de filtrerar
vattnet i fiskodlingarna och renar det. Det blir alltså en dubbel
miljönytta med odling av musslor.
Något som också är otroligt
viktigt är att minska svinnet av livsmedel. Idag är svinnet enormt.
Enorma mängder livsmedel förstörs vid lagring under dåliga
förhållanden (framförallt i utvecklingsländer) och enorma mängder
livsmedel slängs för att den inte ”duger”, för att vi vill att
det ska se ut på ett visst sätt i matbutikerna, för att vi får
för stora portioner, köper hem för mycket mat o.s.v. Det är detta
som är det största slöseriet med resurser. Resurser som investeras
för att producera livsmedel som sedan ändå förstörs eller ratas
och slängs. Det krävs hållbarare produkter, bättre
lagringsutrymmen, ändamålsenliga förpackningar som kan bidra till
effektivare transporter och längre hållbarhet, men framförallt ett
ändrat konsumtionsmönster.
Redan
för 200 år sen trodde vissa att man inte skulle kunna föda en
växande befolkning, men det gick. Jag tror att det är möjligt att
även idag klara av att försörja en växande befolkning även om
förutsättningarna för att öka produktionen av livsmedel ser helt
annorlunda ut. Jag tror att det krävs platsspecifika lösningar och
integration av olika produktionssystem för att kunna utnyttja marken
och de resurser vi har på ett maximalt men ändå hållbart sätt,
och genom detta öka livsmedelsproduktionen så att man även i
framtiden ska kunna äta sig mätt.
Världen går
mot svält om inte mer görs
För att avskaffa världssvälten och föda en
växande befolkning krävs en fördubblad matproduktion fram till
2050. Hur ska det gå till? Finns det en svensk politik för att möta
utmaningen? Det frågar Lennart Båge, Christer Isaksson och Stefan
de Vylder.
22 maj 2012 kl 09:36 , uppdaterad: 22 maj 2012 kl
11:51
Vi blir allt fler som
ska äta oss mätta. Fram till 2050 förväntas världens befolkning
öka med två-tre miljarder människor. Liksom i rika länder kräver
människor i låg- och medelinkomstländer med stigande inkomster
inte bara mer mat utan också en mer resurskrävande diet. Medan
konsumtionen av spannmål minskar ökar andelen kött och
mejeriprodukter, vilket kräver mer åkermark. Efterfrågan ökar
allt snabbare, produktionen har svårt att hänga med och följriktigt
har priserna fördubblats sedan 2007. Den mark som kan nyuppodlas är
ganska liten, vilket medför att merparten av en ökad
livsmedelsproduktion måste tillkomma genom ökad produktivitet på
befintlig jordbruksareal, och detta på ett miljö- och klimatmässigt
hållbart sätt.
I antologin Maten och makten,
som utkommer i dagarna och där vi medverkar tillsammans med
ytterligare tio författare, ställer vi mot denna bakgrund den stora
frågan om det alls är möjligt för världen att föda en
befolkning på tio miljarder människor år 2050.
Vårt svar blir nej om
världens makthavare försummar jordbruket i tron att marknaden
automatiskt löser problemen.
Svaret blir ja om jordbrukets långsiktiga
produktivitet och uthållighet tas på allvar som politisk utmaning -
om politikerna vågar uppgradera frågan på agendan i ljuset av
klimathot, vattenbrist och en trolig prishöjning på olja och
handelsgödsel. Trots
en snabb ökning av jordbruksproduktionen under de senaste
decennierna lever fortfarande en miljard människor i svält och
hunger. Och produktionssystemet blir alltmer ansträngt.
Frågan om
matpriser har på senare år fått ökad sprängkraft. Tillsammans
med ofrihet och arbetslöshet låg stigande livsmedelspriser bakom
revolterna i Tunisien och Egypten förra våren. Matpriser driver
inflationen i Kina och Indien och ligger bakom kampen om råvaror
till jordbruket liksom jakten på jordbruksmark. I Afrika
kontrolleras redan betydande delar av bördig mark av utländska
aktörer. Hösten 2011 varnade SIPRI för att ökande priser på
livsmedel skapar säkerhetspolitiska utmaningar. Mat och matpriser är
en het fråga från Moçambique i söder till Moldavien i norr, från
Vietnam i öst till Venezuela i väst. Det är inte konstigt. På
kort tid har världen gått från livsmedelsöverskott och sjunkande
världsmarknadspriser till motsatsen.
Ökad
köttkonsumtion, konkurrens om majs och vete från starkt
subventionerade biodrivmedel i USA och EU, väder- och klimatfaktorer
och en jordbruksfientlig politik i delar av världen har tunnat ut
världens livsmedelslager, drivit upp priserna och gjort marknaden
nervös. Många oroas med rätta
av dyrare livsmedelspriser. I fattiga länder går över hälften av
familjeinkomsten till mat – hos oss är motsvarande siffra elva
till tretton procent. Stadsbefolkningar kommer i kläm när priser
stiger, samtidigt som småbönder utan överskott kortsiktigt kan ha
intresse av billig mat. Men vad vi har bevittnat på världsmarknaden
för livsmedel de senaste sex-sju åren är endast en partiell
återhämtning, efter decennier av sjunkande priser.
Det går att föda en köpstark global befolkning på
tio miljarder människor år 2050. Mer än två miljarder människor
på närmare 500 miljoner småjordbruk i Asien, Afrika och
Latinamerika utgör en viktig del av lösningen till långsiktigt
uthållig produktion. En minskning av fattigdomen måste gå hand i
hand med en förbättrad lönsamhet i jordbruket och växande
inkomster för de miljarder människor som är beroende av jordbruket
för sin försörjning. Och en positiv utveckling av jordbruket
tenderar att generera stora spridningseffekter till sektorer som
handel, transporter, livsmedelsindustri liksom till ekonomin i stort.
Utmaningen
berör oss alla och kräver stora insatser. Låt oss här nämna
behovet av forskning och ökad kunskap. Det globala jordbruket
behöver förbättrade metoder för produktion under allt osäkrare
klimatförhållanden och stärkt forskningskapacitet för att klara
en hållbar hög produktion, så även i Sverige.
Det krävs också ett förnyat och fördjupat
engagemang på högsta politiska nivå. För precis 40 år sedan
länkade FN:s Stockholmsmöte ihop begreppen miljö och utveckling
som språngbräda för diskussion om hållbar utveckling. 2012 är
det märkvärdigt tyst om frågor som kopplar svenskt jordbruk till
internationell utveckling. Under kommande decennier står världen
och dess jordbruks- och livsmedelsproducenter inför en rad
utmaningar som kräver insatser från många håll.
Det är viktigt att Sverige på hemmaplan och
internationellt – inom jordbruks-, miljö och klimat-, utrikes-,
forsknings-, handels- och biståndspolitik – aktivt agerar
tillsammans med världssamfundet för att möta de krav som ställs.
Det är hög tid för alliansen och de rödgröna att klargöra vad
de vill på dessa områden.
LENNART BÅGE
fd chef Ifad, FN:s jordbruksfond
CHRISTER ISAKSSON
författare STEFAN DE VYLDER
nationalekonom
Framställt här av mig Thore Hult
Är du trött?
Kan du ha blodbrist
Kolla här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar